Năpârlirea, un fenomen normal şi periodic (I)

Dacă ești proprietarul unui câine, cu siguranță, acesta ocupă un loc deosebit de important în viața și în familia ta. El participă activ la bucuriile familiale, de aceea, o igienă corespunz\toare îl va menține într-o stare de sănătate bună și îi va oferi o viață lungă și fără probleme, iar tu vei fi un stăpân fericit.

Mulţi dintre proprietarii de câini se plâng că animalul lor pierde mult păr, însă, în cea mai mare parte a cazurilor, năpârlirea este un fenomen normal. Năpârlirea este un proces periodic de înnoire a blănii câinilor, determinat de factori endocrini. Ea este mai accentuată în perioadele de trecere de la un anotimp la altul.

Astfel, primăvara câinele dă jos “hainele groase de iarnă”, pentru ca toamna să le îmbrace din nou.
Procesul de schimbare al părului nu este unul permanent, ci mai degrabă unul ciclic.

Fiecare etapă presupune o fază de creştere, una de tranziţie şi una de stagnare. Etapele sunt influenţate de mai mulţi factori. Printre cei mai importanţi se numără: alimentaţia, hormonii, starea de sănătate a animalului, cantitatea de lumină şi schimbările de temperatură ale mediului înconjurător.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti, pe langa hrana caini super premium, cea mai larga varietate de mancare uscata pisiciincalzitor apa acvariu și pompa recirculare acvariu.

În general, câinii au tendinţa de a năpârli de două ori pe an, primăvara şi toamna, adică în perioadele în care temperatura variază, iar mărimea zilei suferă modificări. Pe măsură ce mercurul din termometre urcă şi coboară, sau zilele cresc şi scad, creierul ordonă foliculilor piloşi să-şi intensifice activitatea.

Astfel, în creşterea părului, putem distinge o maximă vara şi o minimă pe perioada iernii. Vara părul este mai aspru, mai scurt, mai rar şi slab izolator, iar vara acesta este lung, des, moale şi de culoare mai închisă.

Câinii de interior năpârlesc tot timpul anului
Animalele de interior trec constant prin schimbări de temperatură (interior-exterior) şi de lumină (lumină artificială aprinsă sau stinsă). Aşa că, în cazul acestora, se observă o pierdere constantă a părului.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești  hrană pentru cai dar și hranitor porcihranitoare pasari curte sau adapatori vaci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0