Norvegiana de Pădure

Norvegiana de pădure este o rasă de interior similară pisicilor sălbatice. Asemănările sunt atât de multe și evidente încât este considerată chiar o rasă naturală.

Origine

Una dintre teoriile originii acestei rase spune că pisica a ajuns în nordul Europei în urmă cu câteva sute de ani, făcând parte din descendenții pisicilor domestice din timpul romanilor.

O altă teorie este cea conform căreia această rasă provine din pisicile cu păr scurt aduse de vikingi din Marea Britanie și din pisicile cu păr lung aduse de cruciați în Scandinavia care s-au împerecheat ulterior cu pisicile sălbatice din zonă.

Această rasă a fost recunoscută mai întâi în Norvegia în anul 1903 și a apărut pentru prima dată la expozițiile feline în anul 1938. În scurt timp a fost declarată pisica națională a Norvegiei, iar începând din anul 1980 a fost exportată în SUA unde a devenit extrem de populară.

Caracteristici fizice

Pisica norvegiană are un corp robust, picioarele din spate lungi și este foarte musculoasă. Corpul este de lungime medie, oasele sunt puternice, ochii sunt mari, iar urechile rotunde.
Aceste caracteristici îi permit pisicii să se adapteze foarte ușor la iernile geroase. Blana dublă, deasă și lungă păzește pisica de vânt și zăpadă și se usucă repede. Această rasă atinge dimensiunea normală la vârsta de 5 ani.

Personalitate

Deși are un aspect sălbatic, norvegiana este o pisică blândă și prietenoasă ce preferă să stea mai mult afară, dar se poate adapta foarte bine și în casă. Este activă și jucăușă, cățăratul pe diferite obiecte fiind principala ei plăcere. Ea dezvoltă o legătură foarte strânsă cu stăpânul ei și acceptă destul de ușor alte pisici în familie. Iubește natura, iar vânatul pentru hrană este una dintre pasiunile ei.

Îngrijire și hrană

Blana acestei pisici, deși este foarte lungă, nu este deloc greu de îngrijit. Un periaj de două sau trei ori pe săptămână este suficient pentru ca blana să arate impecabil.
Este o rasă longevivă (poate trăi până la 14 ani) fără mari probleme de sănătate, dar totuși predispusă la obezitate.
În materie de hrană, femela are nevoie de 70 g de hrană uscată pe zi (aproximativ 300 de calorii), iar masculul are nevoie de 70 – 120 g pe zi (300 – 500 de calorii). Greutatea normală la female este de aproximativ 5,5 kg, în timp ce masculul poate ajunge până la 9 kg.

Curiozițăți

Norvegiana de pădure se poate da jos din copac cu capul înainte, coborând pe trunchi în spirală pentru a-și menține echilibrul.