O rasă sub lupă: Boxer (I)

“Boxerul este combinația perfectă dintre putere și afecțiune. Din această fuziune a luat naștere caracterul unic al acestui câine. Structura superbă și echilibrul său psihic l-au transformat într-un câine iubit de toată lumea. Întotdeauna vigilent, gata să-și protejeze stăpânul în orice situație, fără să se teamă de forța adversarului, susținut îndeaproape de simțul datoriei, Boxerul este un atlet desăvârșit și un animal de companie prietenos.” (crescătorul italian Mario Confalonieri, 1947)

Scurt istoric al rasei
Cunoscut, iubit și apreciat în toate lumea, Boxerul este un companion devotat, întotdeauna vesel și foarte atașat de familie. Descendent direct al molossilor folosiți în lupte de către legionarii romani, Boxerul îl are drept părinte “modern” pe Bullenbeisser (în limba germană, “cel care mușcă tauri”), un câine utilizat în numeroase zone ale Germaniei la vânătoarea de animale sălbatice (urși, mistreți).

Bullenbeisser era un câine recunoscut pentru agresivitatea sa, răspândit chiar și în Olanda nu doar pentru vânătoare ci și pentru paza turmelor de bovine.

Un alt strămoș al Boxerului este Dogul de Brabant, admirat în special pentru rapiditate și agilitate. Acesta putea fi întâlnit în Germania și Olanda, fiind folosit la vânătoarea de mistreți, cerbi și urși.

În jurul anului 1870, un grup de chinologi din Monaco, Baviera, au încercat să-și creeze câinele ideal, prin încrucișarea dintre Bullenbeisser (astăzi dispărut) și Bulldog englez, dând naștere primului tip de Boxer. În 1895, cu ocazia unei expoziții organizată în Monaco de clubul Saint Bernard, au fost prezentate patru exemplare ale acestei noi rase.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Învingătorul “clasei speciale” a fost masculul Mühlbauers Flocki, fiul unui Bulldog și al unei femele de Bullenbeisser. De asemenea, acesta a fost înscris în registrul genealogic al rasei drept primul exemplar de Boxer.

Din această linie de sânge putem spune că descind Boxerii moderni. Blanka von Angerton, sora lui Flocki, a fost primul exemplar al rasei care și-a adjudecat titlul de Campion, în timp ce fiica sa Meta von der Passage este considerată “bunica” rasei. Trebuie să specificăm că atât Blanka cât și Meta erau albe, culoare care, în scurt timp, a fost exclusă din standard.

În 1985 a luat naștere Deutscher Boxer Club Sitz Munchen, iar în 1904 “Cartea de origini” (Zucht-Buck) devine oficială. Tot în acest an apare prima publicație dedicată în întregime Boxerului: “Boxer Blatter”.


În 1924, Boxerul a fost recunoscut drept “câine de lucru”. În timpul celui de-al doilea război mondial rasa a putut să demonstreze că, cu toate că era selecționată doar de câteva decenii, poseda caracteristici bine fixate, 33% dintre câinii examinați fiind considerați potriviți pentru îndeplinirea sarcinilor militare.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești, pe lângă hrană pentru câini, cea mai larga varietate de acvarii miciechipamente acvarii și plante pentru acvariu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0