O tușă de originalitate în acvariu – Limnophila aromatica

Cine aude de această plantă își imaginează niște limbi verticali fin decupați. Limnophila aromatica este totuși o specie care se deosebește de celelalte exemplare ale genului printr-un aspect atipic. Asta înseamnă că are frunze pline și mai late. Dar cine spune că originalitatea nu este atrăgătoare?!

Limnophila aromatica este surprinzătoare dacă o vom compara cu celelalte specii ale genului cultivate în acvaristică. Frunzișul său plin i-ar putea atrage porecla de „cabomba săracului” nume adesea atribuit congenerilor săi. Aspectul său general amintește mai degrabă de Heteranthera zosterifolia sau Eusteralis stellata.

Lumină de calitate

Limnophila aromatica preferă apele dulci spre mediu dure, cu un pH ușor acid spre neutru. Pentru a-i favoriza plantarea  și dezvoltarea în acvariu, va trebui să-i oferi condiții favorabile, precum un sol nutritiv și o temperatură de 22 – 27˚C. Lumina trebuie să fie intensă și să funcționeze 12 ore pe zi. Lumina directă a soarelui este de evitat fiindcă provoacă în mod paradoxal, o decolorare a frunzelor.

Frumusețe discretă

În aceste condiții favorabile , Limnophila aromatica permite compunerea de tufișuri în zona centrală sau în spatele acvariului. Creșterea sa relativ lentă scutește acvaristul de „lucrări” dese de grădinărit.
Cei mai grăbiți îi vor oferi aporturi de gaz carbonic care îi vor ameliora performanțele în materie. Va trebui să eviți să lași lăstarii să se dezvolte la suprafața apei doar dacă nu-ți dorești să obții formarea de flori și semințe. Acest fenomen ar avea ca efect provocarea unei denudări a părții aeriene a tijelor.
Ca multe plante cu tije, Limnophila aromatica poate fi ușor butășită prin scurtarea și replantarea extremității lăstarilor. Operațiunea nu trebuie să fie reînnoită prea des ținând cont de viteza de creștere relativ lentă a speciei. Germinația semințelor în seră permite înmulțirea ușoară a plantei.

După câteva zile de la plantare, Limnophila aromatica își păstrează frunzișul cu tentă roșiatică ce aparține culturii aeriene. Numai după câteva săptămâni, planta arborează un frunziș fin, caracteristic unei culturi subacvatice.