OCHII, oglinda sănătății pisicii (I)

Dotată cu o vedere deosebit de bună și având o capacitate vizuală eficientă chiar și pe timp de noapte, misterioasa pisică nu e lipsită nici de dezavantaje: capacitatea redusă de a percepe detaliile și de a deosebi culorile. Cercetătorii au stabilit că celulele care înregistrează culorile sunt, la pisică, în număr foarte redus și că lumea văzută de aceasta e scăldată în nuanțe de albastru și verde, obiectele roșii fiind percepute doar ca ceva mai închise la culoare decât cele verzi și albastre.

Oricum, acest lucru nu pare a avea vreo importanță pentru mica felină, roluri mult mai importante avându-le mișcarea și luminozitatea unui obiect, precum și dimensiunea lui. Vederea foarte bună mai e datorată și capacității pupilelor de a reflecta lumina, efect foarte ușor de observat noaptea, când acestea sunt dilatate și când ochii pisicii, luminați de o lanternă, strălucesc precum niște beculețe.

Pe timpul zilei, când lumina este puternică, pupila este îngustă ca o crăpătură, având capacitatea de a se lărgi în condiții de frică ori stres și de a se restrânge atunci când animalul amenință cu un atac.

BOLI ȘI MĂSURI DE PRIM-AJUTOR
O pisică sănătoasă are, în mod normal, ochi strălucitori, limpezi, fără secreții. Orice proprietar trebuie să recunoască semnele unei probleme oculare, care pot necesita tratamente, de la caz la caz, de la simple picături, până la intervenții chirurgicale. Ochii sunt extrem de sensibili, iar un tratament incorect ori tardiv poate duce la deteriorarea vederii; de aceea, dacă apar probleme, este obligatorie consultarea de urgență a veterinarului.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești, pe lângă hrană pentru pisici, cea mai larga varietate de acvarii miciechipamente acvarii și plante pentru acvariu.

Pisicile au trei pleoape: cea superioară, cea inferioară și o a treia, sub forma unei membrane, ce se află în colțul interior al ochiului și care, mișcându-se, acționează pe globul ocular asemeni unui ștergător. O urgență medicală o reprezintă observarea apariției pleoapei a treia, aceasta fiind însoțită, mai întotdeauna, de o stare generală de apatie, lipsa poftei de mâncare, semn al unei infecții virale, otrăviri etc.

Un prim-ajutor până la sosirea medicului ar fi scăderea temperaturii corporale a pisicii prin aplicarea unui supozitor (stările febrile generând, de fapt, apariția pleoapei a treia), însă nu folosiți niciodată medicamente de uz uman fără recomandarea veterinarului, multe dintre acestea provocând, deseori, grave intoxicații animalelor!

Cea mai frecventă afecțiune a ochilor este inflamarea membranelor interioare ale pleoapelor, însoțită, de cele mai multe ori, de lăcrimare excesivă și care poartă numele de conjunctivită. Dacă în cazul pisicilor Persane lăcrimarea abundentă nu e îngrijorătoare, aceasta trebuie, însă, pusă sub semnul întrebării atunci când, după toaletarea zilnică, se observă colorarea în portocaliu-roșiatic ori chiar galben-verzui a tamponului
cu care ștergem ochii, semn al instalării unei infecții bacteriene.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești cea mai buna hrana pentru caini, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0