Orezul sălbatic (Hygroryza aristata) (II)

Pentru că orezul sălbatic are un ritm de creştere foarte rapid, va fi necesar să tăiaţi vârful tijelor, o dată sau de două ori pe lună, astfel încât să nu depăşească 10 sau 20 cm. Prin tunderea regulată a plantei vă veţi bucura de un covor verde mereu proaspăt, pentru că, în timp, tulpinile îmbătrânesc şi au din ce în ce mai puţine frunze şi mai multe rădăcini.

Un mănunchi de rădăcini
Pe lângă frunzele foarte decorative, Hygroryza aristata are şi o particularitate anume: la nivelul nodurilor de pe tije se dezvoltă rădăcini, trase în jos de propria greutate. Aceste organisme vegetale formează, încetul cu încetul, adevăraţi arbuşti plutitori, care devin ascunzătorile preferate ale puilor.

Totodată, rădăcinile oferă susţinere pentru cuiburile de bule pe care anumiţi peşti le construiesc în perioada de înmulţire.Orezul sălbatic poate creşte cu 10 cm pe săptămână, ceea ce îl ajută să reziste cu brio atacurilor peştilor erbivori.

Descrierea speciei
Pe tijele acestei graminacee, care pot atinge şi înălţimea de 1 metru, cresc frunze de formă eliptică sau ovoidală. Aceste frunze au lungimea de 2,5- 5 cm şi lăţimea de 12 până la 15 mm. Limbul verde închis poate fi străbătut de nervuri maronii.

Peţiolul prezintă o adâncitură umplută cu aer, cu rolul de a menţine tulpinile deasupra apei. Pe nodurile şi internodurile tulpinilor bătrâne se formează rădăcini ce se scufundă în apă, a căror lungime poate ajunge la 20 cm. Floarea are forma unui ciorchine de 3- 5 cm.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti hrana pentru pesti dar si sterilizator uv acvariuechipamente acvarii sau incalzitor apa acvariu

Fişă tehnică
Familie: Poacee
Gen: Hygroryza Nees
Nume ştiinţific: Hygroryza aristata
Nume comun: orez plutitor
Sinonime: Leersia aristata, Pharus aristatus, Potamochloa retzii, Zizania aristata, Z. retzii
Etimologie: Hygroryza = orez de apă; aristata = cu spic
Origine: India, Sri-Lanka, Pakistan, China; a fost introdus în Thaïlanda, Indonezia şi Bangladesh

Descriere: Lungimea frunzelor: 2,5-5 cm; Lăţimea frunzelor: 12-15 mm; Lungimea tulpinii: în natură, până la 1 m
Caracteristicile apei: TH : dulce spre dură; pH: între 6 şi 8; temperatură: min. 10°C, max. 28°C; media: 25°C
Iluminare: intensă (1 watt pentru 2 litri de apă) sau foarte intensă (1 watt la 1 litru de apă)
Creştere: 10 cm pe săptămână
Reproducere: prin divizarea tijei sau a rizomului, sau prin germinare
Cultură: uşoară

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti material filtrant acvariu dar si plante artificiale acvariupompa de acvariu sau filtre externe acvariu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *