Peștele Betta … „Un luptător”

Apreciat pentru agilitatea, interacțiunea și costul mic de îngrijire al acestuia, peștele Betta cunoscut și sub denumirea de “peștele luptător” dovedește că poate fi un animal de companie special. Această denumire de luptător provine de la practica de lupte organizate. Luptele între peștii Betta continuă și astăzi, asigurând mulți bani proveniți din pariuri.

Este un pește foarte colorat, având nuanțe de la roșu la verde, auriu, galben, albastru dar și combinații strălucitoare. Înotătoarele sunt alungite creeând impresia de voal, un număr cât mai mare de pești într-un acvariu vor crea un spectacol de culori. O femelă este mai puțin colorată și cu aripioarele mult mai scurte față de un mascul.

Peștii Betta sunt originari din țările tropicale, nu trăiesc în ape adânci și de aceea pot sta în acvarii de mici dimensiuni, pentru a avea tot confortul apa trebuie să aibă temperatura între 26-29℃. Apa având PH-ul menținut la nivelul neutru spre ușor acid. Schimbarea apei se face o data la 2-3 zile cu apă de la robinet, la temperatura camerei la care se adaugă soluții pentru a se regla parametrii apei. Peștele Betta respiră aer direct de la suprafață astfel nu necesită prezența unei pompe de aer, aceasta poate fi achizițională opțional.

Nisipul are rolul de filtu mecanic și contribuie la fixarea impurităților din hrana neconsumată sau fecalele peștilor pentru a nu fi antrenate la fiecare mișcare a peștilor în apă. Decorurile sunt foarte importante deoarece se folosesc ca ascunzători pentru pești, se aleg în funcție de dimensiunea acvariului. În lipsa decorurilor peștii se stresează și le scade imunitatea, devenind vulnerabili în fața îmbolnăvirilor.

În ceea ce privește hrana, peștii betta se hrănesc cu meniuri speciale, sub formă de fulgi și granule. Se hrănesc mai mult de la suprafața apei, de aceea fulgi sunt ideali, aceste meniuri conțin gamă de pigmenți naturali ce ajută la intensitatea culorii. În natură, peștii Betta mănâncă țânțari, larve de țânțari, libelule sau alte insecte ce au căzut în apă. Hrănirea se va face o dată, maximum de două ori pe zi, cu o cantitate pe care peștele o poate consuma în primele 10 secunde.

Înmulțirea peștilor Betta se realizează prin icre. Masculul creează la suprafață un cuib de spumă, unde femele se duc sa depună icrele. În cazul căderii icrelor din cuib, masculul va avea grija să preia cu gura icrele și să le depună în cuib. Depunerea icrelor se realizează în cursul a 3-4 ore, după care femela este scoasă din acvariu iar sarcina de “mamă” este preluată de către mascul. Eclozarea ouălelor durează aproximativ 40 de ore, în acest timp masculul supraveghează viitorii peștișori. După eclozare, când puii înoată orizontal, masculul trebuie scos din acvariu.

După toate informațiile obținute, modul de îngrijire al unui pește Betta, nu vă rămâne decât să achiziționați acvariul și mâncarea pentru a vă bucura de minunăția acestui peștișor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0