Pisica îți fură mâncarea? Află cum o dezveți de furat!

De câte ori nu ți-ai surprins pisicul subtilizând, uneori chiar de sub ochii tăi, o bucată de salam sau o felie de friptură apetisantă?

Cu siguranță, te-ai întrebat de ce fură pisicile și poate chiar ai încercat , fără succes însă, s-o dezveți de acest sâcâitor obicei. Ei bine, există câteva metode de „disciplinare”.

Ca orice felină, pisica este un animal de pradă, dotat atât cu agilitatea necesară urmăririi prăzii și sfâșierii acesteia, cât și cu instinctul corespunzător. Prin domesticire, însă, pisica și-a pierdut, în mare parte, „funcția” de vânător, instinctele păstrându-se însă foarte bine. De aceea, chiar și în lipsa prăzii, pisica are nevoie de „antrenament” pentru a-și menține abilitățile înnăscute de vânător.

Deseori, pierdem din vedere tocmai instinctul de vânător al pisicii, obișnuită să nu capete mâncarea „de-a gata”, ci să și-o procure singură, prin propriile forțe. Tocmai datorită acestei „dorințe” înnăscute de a fi independentă, felina preferă să „dețină controlul” asupra porției zilnice de mâncare.

Așadar, răspunsul la întrebarea „de ce fură pisicile?” este cât se poate de simplu: pisica fură instinctual. Nu contează cât este de sătulă sau dacă are sau nu la dispoziție delicatese, pur și simplu bucata de hrană trebuie „vânată”, „câștigată”, „adjudecată”!

Dacă ți-ai pus în minte să o dezveți de acest obicei înrădăcinat în comportamentul ei de felină trebuie să ai în vedere faptul că pisicile nu sunt numai îngrozitor de curioase, ci și foarte încăpățânate.

Așadar, un prim sfat ar fi să nu o bruschezi  sau să o pedepsești de niciun fel. Pisica a acționat grație instinctelor ei de vânător înnăscut și dacă o s-o cerți, rezultatul va fi că, poate, nu va mai fura de sub ochii tăi, dar va subtiliza obiectul care îi face cu ochiul, când nu ești de față. De aceea, trebuie să abordezi problema mult mai „diplomatic” și poți fi chiar foarte inventiv la acest capitol.

Primul pas este să te înarmezi cu răbdare și să fii consecvent în momentul în care te-ai decis să o dezveți de obiceiul de „a fura”.

Fă zgomot!

Se știe că în momentul în care pisica aude un sunet strident, neașteptat, ea va da bir cu fugiții. Absolut șocată de zgomotul produs, pisica va fugi în cel mai îndepărtat colț al casei. Va fi atât de preocupată să fugă, încât nu va observa de unde a venit zgomotul infernal.

Dacă vei repeta procedeul de câteva ori, ar trebui să fie suficient pentru ca pisica să renunțe la furat pentru totdeauna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0