Pisica la plural. Organizare și ierarhie în cadrul grupului

Pisica este un animal foarte special, cu un comportament social interesant și uneori chiar surprinzător. A-l înțelege și a-l respecta înseamnnă să creezi o atmosferă plăcută și o armonie benefică în interiorul unei case în care pisicuța este considerată un adevărat membru al familiei.

Organizare socială fluidă

Felinele își marchează teritoriul , acesta fiind locul unde obișnuiesc să își procure, de altfel, hrana. Atunci câd sursele de hrană se dispersează în diferite zone  ale teritoriului, cum ar fi ,de exemplu, pe o insulă populată de păsări ce pot fi vânate cu ușurință, pisicile sunt de cele mai multe ori solitare. În schimb, dacă hrana este abundentă, dar este concentrată într-un singur loc, cum ar fi o curte sau o fermă, pisicile devin foarte sociale.

Atunci aleg să trăiască în grupuri compuse de obicei, dintr-un mascul și din câteva female care se împrietenesc rapid ajungând să conviețuiască în deplină armonie.

Matriarhat

În sistemul social al pisicii se practică matriarhatul. Datorită marcajelor interne pe care le fac pisicile în cadrul unui grup, ele sunt mai puțin vulnerabile în fața agresorilor.

De asemenea, în momentul în care adolescenții masculi încep să manifeste dorințe sexual sunt expulzați din grup. De altfel, între motani, încăierările au loc din diverse motive, însă întotdeauna se vor finaliza cu un învingător, cărora ceilalți i se vor supune fără prea multe „comentarii”.

Lideri și…supuși

În general pisicile nu formează grupuri, însă apar și excepții ca în cazul pisicilor care locuiesc în aceeași casă. În această situație se observă că un individ ocupă o poziție dominantă. Acesta va merge mândru, cu coada ridicată, imprensionându-și femelele și masculii mai „slabi”.

Domeniul vital

Felinele nu formează așadar ierarhii precum alte animale domestice. Organizarea socială este bazată pe teritorialitate, relațiile cu congenerii limitându-se doar la împerechere și la creșterea puilor. Teritoriul face parte, deci, din domeniul vital al pisicii, dar suprafața acestuia poate varia foarte mult în funcție de densitatea populației și a tipului de mediu în care trăiesc.

Mai multe pisici în casă

Având alături un animal atât de special cum este pisica, ar fi păcat să nu folosim inteligența și dorința pisicii de a fi respectată pentru a crea un microunivers plăcut în casa și în viața noastră. Astfel, în momentul în care aduci o pisică nouă în casă trebuie să ai grijă la adaptarea noului „membru”, dar și la comportamentul celorlalte pisici.

Va trebui să fii un observator subtil al relațiilor din interiorul  grupului și să ții cont, pentru a le putea preîntâmpina, de anumite  afinități și animozități care ar putea intervene  între indivizi.

0