Pisica mandarin, eleganță orientalăOrigine și istoric

Pisica orientală cu păr lung sau pisica mandarin este o felină de tip oriental, cu păr semilung, care a rezultat din programele de creștere care au dat naștere Balinezei. Rasa a fost obținută în 1940, de două crescătoare din nordul Statelor Unite și recunoscută oficial în 1969. Grație alurii dar și datorită supleții și eleganței sale,  pisica a fost comparată cu dansatoarele indoneziene.

De aceea, anumite cluburi europene independente au botezat această pisică ” mandarin” și  în Franța, acest nume este figurează chiar în ”Livre officiel des origines felines” (Cartea oficială a originilor felinelor).

Aspect general

Orientala cu păr lung este o felină de tip longilin (oriental) cu osatură fină și mușchi fermi.

Fața este fină, în formă de triunghi. Coada lungă și ochii de culoarea amandei, verzi sau albaștri, îi conferă acestei pisici o alură dulce și încrezătoare.

Roba este fină, mai scurtă pe cap și la umeri, iar din punct de vedere al coloritului, regăsim toate culorile specifice orientalei.

Standardul

Standardul rasei admite că pisica mandarin trebuie să aibă un tip oriental marcat. Aceasta înseamnă de fapt un corp lung și zvelt, iar lățimea la nivelul umerilor să nu o depășească pe cea de la nivelul bazinului.

Membrele sunt lungi, cu osatură fină, cele posterioare fiind mai înalte decât cele anterioare. În ceea ce privește capul, acesta formează clasicul triunghi isoscel prelungit, cu urechi late la bază și ascuțite la vârf.

Profilul este drept de la vârful craniului până la vârful nasului, fără stopuri. Ochii migdalați sunt ușor înclinați pe o linie paralelă cu cea a fălcilor. Coada este lungă și subțire la vârf, ca la Siameză și la Orientala cu păr scurt. Caracteristica majoră a Orientalei cu păr lung, în comparație cu aceste rase vechi, o constituie un păr semilung, mătăsos, puțin mai alungit pe părțile înclinate și pe coadă. Rasa Mandarin nu trebuie să aibă puful prea des. De asemenea, lungimea părului de pe corp tinde să-i rotunjească formele, astfel că Orientala cu păr lung dă impresia tipului longilin, mai puțin accentuat decât la ruda sa cu păr scurt.

Îngrijire și temperament

La pisicile din această rasă regăsim principalele trăsături de caracter prezente la pisicile de tip oriental, în special la siameză și la orientala cu păr scurt.

Prin urmare, este o felină inteligentă și energică, ce adoră să se joace. Afectuoasă și foarte atașată de stăpânul său, solicită din plin atenția și grija acestuia. Este o pisică simpatică și sociabilă, care se înțelege bine cu alte pisici, dar se arată destul de temătoare față de persoanele străine.

Chiar dacă are o blană semilungă, această pisică nu necesită o îngrijire excesivă, un periaj săptămânal fiind suficient.

Culorile

Orientala cu păr lung e colorată uniform. Varietățile recunoscute sunt similare cu ale orientalei cu păr scurt, cu aceleași variații de culoare a blănii: negru, alb, albastru, maro-deschis, lavandă, tărcat etc. Dar, în realitate, varietățile sunt mult mai numeroase, iar nuanțele ciocolatii și lila sunt cele mai apreciate. Ochii sunt, în general, verzi, cu excepția orientalei cu păr lung de culoare albă, ai cărei ochi trebuie să fie albaștri. La varietatea colourpoint, pisoii se nasc albi, iar pigmentarea se face progresiv, în timpul primei săptămâni de viață.

În expoziții, sunt considerate defecte strabismul, blana prea scurtă, lânoasă, coada înnodată precum și blana dublă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0