PISICA ŞI LIMBAJUL CORPULUI (I)

Alura unei pisici, modul în care priveşte sau în care îşi ţine coada sunt manifestări specifice pe care, dacă nu ştim să le interpretăm, le putem înţelege greşit – pisica poate deveni, cu alte cuvinte, victimă fără voie. Acest limbaj este cu atâtmai greu de înţeles cu cât nu ne putem baza, în descifrarea lui, numai pe intuiţie, el fiind destinat altor pisici şi nu oamenilor. Astfel, semnele care indică teama sau iritarea pot fi uşor confundate cu momente ale jocului, tocmai din cauză că acestea se aseamănă.

Un indiciu în acest efort de înţelegere este coada pisicii, care poate reda diferite modificări de dispoziţie. Afecţiunea este exprimată prin încolăcirea cozii de piciorul unei persoane sau de coada altei pisici. Mişcarea ritmică a acesteia este semnul unei stări de nelinişte: animalul este fie la pândă, încercând să prindă un şoarece sau o pasăre, fie aşteaptă după un fotoliu să sară pe piciorul stăpânei.

Agitatul ritmic al cozii este, în cazul câinelui şi al pisicii, provocat de stări diferite: un câine vrea, prin aceasta, să-şi arate prietenia faţă de cei din jur, pe când acelaşi lucru poate însemna, în cazul pisicii, o stare de nelinişte. Pisicilor le place să li se acorde atenţie, dar nu oricând.

Capricioase, obişnuiesc să îşi frece obrajii de picioarele membrilor familiei, arătând astfel că vor să fie mângâiate. Micile feline pot, de asemenea, să se salute prin schimburi scurte de priviri, fără să insiste. Alta este situaţia atunci când stăpânul este surprins uitându-se lung la pisică: aceasta va rămâne nemişcată şi va privi fix, inexpresiv, spre persoana în cauză, dând impresia că se uită în gol.

Ochii larg deschişi, urechile ciulite, îndreptate spre locul de unde vine ameninţarea sau spre o altă pisică sunt indicii că animalul este atent şi aşteaptă momentul cel mai bun să reacţioneze. Starea opusă, aceea de relaxare somnolentă, poate fi semnalată uneori de poziţia ghemuită, cu coada încolăcită în jurul corpului.

P: Pentru cele mai performante accesorii de muls și procesare a laptelui  accesați www.proferma.ro La noi gasiti hranitori si adapatori pentru pasarihrana pentru cai sau adapatori vaci.

Teama
O pisică speriată, în stare alertă sau defensivă, poate oferi o imagine surprinzătoare: blana se va umfla, iar ea va părea mai mare şi mai impunătoare. Se va aşeza cu una dintre părţile laterale ale corpului spre locul de unde vine ameninţarea, îşi va arcui trupul şi îşi va întoarce urechile spre spate.

În momentul apariţiei unui pericol, corpul i se va tensiona, coada se va îndrepta către pământ, iar blana de pe spate se va zburli. Va fi gata să sară, să se lipească de pământ, sau să îşi atace adversarul.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti, pe langa mancare hipoalergenica pisici, o gama larga de mancare rozatoarecusca porcusor de guineea sau filtre externe acvariu.

Aceasta postare este din categoria Pisici. .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookie-uri pentru imbunătățirea experienței utilizatorilor.