PISICA ȘI OBICEIURILE CASEI

Observații atente asupra comportamentului pisicii au arătat că liniștea zilnică a acesteia provine în mare parte din momentele ce țin de rutina casei. Acest lucru este o urmare naturală a faptului că pisica are un comportament teritorial, mica prădătoare patrulând în teritoriul său cu o regularitate demnă de îndeletnicirile unui polițist.

Proprietarii mai vechi de pisici cunosc faptul că, ceea ce ei înțeleg prin dimineață, prânz sau seară nu seamănă neapărat cu criteriile de orientare temporală ale felinei, aceasta fiind un „animal de noapte”.

De aceea, s-a ajuns la concluzia că, pentru evitarea confuziilor dintre „timpul de noapte al pisicii” și momentele unei nopți așa cum o percep oamenii, fragmentarea timpului trebuie să se facă folosindu-se un program bine stabilit, de 24 de ore. Acest program se schimbă sensibil în funcție de anotimp și de micșorarea sau de mărirea zilei. El se mai poate modifica, după cum vom vedea, și conform nevoilor casei.

Pisica „se arată” membrilor familiei numai o mică parte din zi, însă nimic din ceea ce fac stăpânii ei nu îi scapă. Astfel, hrănirea, reîmprospătarea nisipului din litieră, toaletarea sau momentul când familia se duce la culcare sunt mici segmente ale rutinei care, în ciuda aparențelor, nu trec neobservate de către animal.

Reacția pisicii la aceste evenimente, în aparență nesemnificative, este deseori evidentă atunci când ele întârzie să se întâmple: devine agitată și va găsi în mod cert o cale să vă arate acest lucru. Este de ajuns ca ea să învețe comportamentul pe care îl aveți și care este determinat de necesitățile dumneavoastră zilnice.

P: Pentru cele mai performante accesorii de muls și procesare a laptelui  accesați www.proferma.ro La noi gasiti hranitori si adapatori pentru pasarihrana pentru cai sau adapatori vaci.

În funcție de nevoile proprii, reacțiile pisicii vor fi precum cele ale unui ceas deșteptător, care va funcționa chiar și în cele mai neașteptate (și uneori nedorite) momente. Să nu vă mirați așadar dacă veți fi treziți devreme sâmbăta sau duminica dimineața, fără să fie nevoie să vă duceți la serviciu, doar pentru că pisica și-a adus aminte că este ora la care își primește hrana, i se dă drumul afară sau este mângâiată.

Exemplul de mai sus se înscrie într-un ritual zilnic, urmat cu religiozitate. Ziua pisicii începe în jurul orei 16:00, atunci când aceasta își verifică locurile unde se joacă sau se ascunde. În cazul în care într-o casă există mai multe pisici, acestea vor pierde un interval de timp chiar și pentru a se saluta. Controlarea teritoriului va continua (dacă este cazul) și în afara casei, pentru ca mica felină să vadă dacă toate lucrurile sunt „la locul lor”.

Un alt moment al zilei feline este dedicat băii de soare, care se desfășoară de obicei dimineața, într-un colț însorit al camerei. Mai târziu, ea se va uita impasibilă cum stăpânii casei își văd de treburile obișnuite, după care va începe să se învârtească printre picioarele lor.

Pisica se manifestă astfel pentru a-și proteja teritoriul, din care fac parte bineînțeles și membrii familiei. Vânătoarea, căutarea hranei sau alte activități specifice îi consumă pisicii o mare parte din zi. Fiind animale leneșe, pisicile de casă au tendința de a dormi oricând au posibilitatea să o facă.

Pe măsură ce animalul îmbătrânește, acesta devine din ce în ce mai puțin capabil să se adapteze la modificările frecvente de mediu. Pisica se va simți stresată de cele mai mici schimbări ale tipului de mâncare, ale consistenței nisipului folosit sau chiar ale programului zilnic al membrilor familiei. Ca urmare, pisica poate reacționa prin manifestări comportamentale negative precum agresiunea, automutilarea sau depresia.

Cea mai bună soluție este evitarea confruntării pisicii cu situații stresante. Dacă sunteți totuși nevoiți să recurgeți la o schimbare (mutarea în altă locuință, înlocuirea tipului de hrană al pisicii etc), cel mai bine este să o faceți treptat, pentru ca viața pisicii să nu fie bulversată.

P: Pentru cele mai performante accesorii de muls și procesare a laptelui  accesați www.proferma.ro La noi gasiti hranitori si adapatori pentru pasarihrana pentru cai sau adapatori vaci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0