Pisică speriată? Află cum o poți „îmblânzi”

Pisicile fricoase se ascund de oameni, nu stau la mângâiat și par complet intimidate față de persoana ta. Probabil nu e tocmai ceea ce ți-ai dorit de la o pisică așa că te întrebi ce ai putea face ca să-i alungi timiditatea și să-i câștigi încrederea.

Pisica ta se ascunde la vederea persoanelor străine, are pupilele dilatate, părul ridicat pe spate și respirația sacadată? Acestea sunt câteva dintre semnele care îți indică faptul că pisica suferă de…timiditate.

Este posibil să o faci să nu-i mai fie teamă de tine și să devină mai sociabilă dacă te înarmezi cu răbdare. Pisicile care nu prea au contact cu oamenii atunci când sunt mici, sunt de obicei nervoase sau speriate  de oameni, atunci când cresc. Teama de oameni pare a avea și o componentă genetică, exprimată mai des la pisicile fără stăpân, cel mai probabil din cauză că acestea trăiesc pe stradă, unde sunt expuse multor pericole. Însă, chiar și pisicile sociabile pot fi speriate în preajma unei persoane după o experiență neplăcută cu aceasta.

Ce facem cu puii de pisică?

Este normal ca un pisoi să fie prudent și timid în prima săptămână, mai ales dacă se află într-o casă nouă, dar unele pisici rămân timide și după ce se obișnuiesc în noul mediu. Pisoii care au petrecut  primele săptămâni de viață în compania oamenilor și a altor animale de companie, vor accepta mai ușor să împartă spațiul și să trăiască alături de oameni. Dacă pisica ta este timidă, cel mai probabil a avut o experiență neplăcută înainte  de a ajunge în casa ta. Una dintre metodele prin care o poți „îmblânzi” este de a o înfășura ușor într-un prosop, fără să o strângi prea tare ca să nu te muște sau zgârie, să-i vorbești pe un ton calm și să o mângâi. Fă asta în fiecare zi și pisica ta va începe să aibă tot mai multă încredere în tine.

Folosește o cușcă

O altă soluție este să apelezi la o cușcă pentru animale de companie. Introdu pisica în cușcă, alături de hrană și jucăria preferată și acoperă marginile ei, lăsând descoperită doar partea din față pentru ca pisca să vadă ce se întâmplă în jurul ei. În  prima fază ține cușca într-o cameră necirculată, dar în care pisica să poată auzi zgomotele din casă, apoi mută cușca într-o cameră circulată, unde tu și musafirii puteți vorbi cu ea pe un ton calm, dar fără să vă apropiați prea mult. Din când în când îi puteți oferi câte un deliciu și veți vedea că animalul se va lăsa treptat atins și mângâiat de bunăvoie. Ulterior o poți lăsa să iasă din cușcă, dar în continuare trebuie să ai răbdare cu ea.

Iubire și perseverență

Poți folosi un truc care funcționează  în cele mai multe cazuri, și anume momește-o cu o bucată de mâncare pe are o adoră și în momentul în care vine  să o mănânce începe și mângâi-o ușor, fără să faci mișcări bruște. Treptat, pisica te va accepta și se va lăsa mângâiată.

0