Plantele plutitoare (II)

Ferigi şi muşchi
Ferigile plutitoare din genul Salvinia pot fi ușor de recunoscut după perișorii încovoiaţi care acoperă suprafaţa frunzelor și al căror rol este să respingă apa. Ferigilor le place umezeala, dar nu suportă picăturile grele de apă pe partea superioară a frunzelor.

În acvariu, speciile cel mai des întâlnite sunt Salvinia uriculata, S. minima, S. natans, S. oblongifolia și S. rotundifolia. Pot deveni la fel de invazive ca și lenticulele de apă, mai ales dacă beneficiază de lumină puternică. Ferigile, însă, sunt plante anuale și, toamna, dispar.

Foarte originale, speciile din genul Azolla prezintă și ele niște perișori mărunţi și formează mici structuri triunghiulare la suprafaţa apei. Cele mai cunoscute sunt: A. caroliniana, A. fi liculoides și A. pinnata, plante a căror culoare bate ușor spre roșu. Trăiesc în simbioză cu Anabaena azollae, o algă albastră, alături de care le sporește capacitatea de fixare a azotului. Se cultivă într-un mod asemănător cu Salvinia spp.

Alte ferigi, Pteridaceele din genul Ceratopteris, cum ar fi C. cornuta, C. pteridoides și C. thalictroides, pot la fel de bine să își înfigă rădăcinile în sol sau să trăiască în apă. În primul caz, frunzele sunt mai fine și mai delicate, în timp ce frunzele plutitoare sunt mai robuste. Se înmulţesc într-un mod aparte, care merită atenţie: plantele noi se formează pe marginea frunzelor mai bătrâne. Rădăcinile lungi ale acestor ferigi plutitoare formează niște «gheme» ideale în acvarii în perioada de reproducere a peștilor.

P: www.zoomania.ro magazin online pentru iubitorii de animale. La noi gasesti cusca porcusor de guineeahrana iepuri dar si hranitori si adapatori pentru pasari.

Tot plantă plutitoare este și Riccia fluitans, care trăiește acum o a doua tinereţe datorită acvariilor japoneze, în care este folosită pentru a acoperi pietrele și rădăcinile, susţinută cu ajutorul unor fire de nylon. Tendinţa sa naturală este, totuși, să plutească până aproape de luciul apei. În afară de aspectul decorativ, Riccia fluitans poate servi drept hrană pentru alevini. Se înmulţește foarte repede, dar frunzele sale delicate nu pot face faţă invaziilor de alge și nu tolerează apele încărcate cu nitraţi și fosfaţi.

O notă de originalitate
Hygroryza aristata este singura Herbacee folosită în acvaristică. Pe tulpinile ei lungi cresc frunzuliţe de un verde proaspăt. În apă, rădăcinile acestei plante plutitoare le oferă adăpost peștilor de suprafaţă. Este ușor de cultivat și dă un plus de imagine oricărui acvariu deschis. Nu are decât un singur defect: crește prea repede, motiv pentru care trebuie să o tundeţi din când în când, altfel ar acapara tot acvariul.

Castanul de apă, sau Trapa natans, se remarcă datorită frumoaselor sale frunze romboidale, dispuse sub formă de rozetă. Dar nu va rezista prea mult într-un acvariu. Foarte decorativă este și delicata Phyllanthus fluitans, cu frunzele sale frumos reliefate, dispuse în perechi; această plantă nu poate trăi decât în apă dulce și la temperaturi destul de ridicate, de 25-28 °C.

Ludwigia helminthorrhiza este o plantă destul de puţin cunoscută în raport cu alte specii. Pe tulpinile ei plutitoare se dezvoltă, în dreptul fi ecărui nod, frunze și rădăcini. Dacă are lumină suficientă, capătă culoarea
roșie, dar se cultivă greu într-un acvariu.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești cea mai buna hrana pentru caini, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *