POFTIŢI LA MASĂ! – Hrana vie (III)

O variantă: apa de orez
Tot în apă dulce mai puteţi cultiva și infuzoare. Acestea sunt niște protozoare microscopice care nu trebuie să lipsească din hrana alevinilor în primele săptămâni de viaţă. Abia vizibile cu ochiul liber, aceste microorganisme măsoară între 0,05 mm și 1mm, se hrănesc cu bacterii și se înmulţesc foarte repede în prezenţa materiilor organice în descompunere. Folosiţi boabe de orez sau de grâu ecologice, care să nu conţină substanţe dăunătoare. Pentru cultură, fierbeţi apă și o linguriţă de boabe.

Strecuraţi lichidul și distribuiţi-l în vase în care aţi adăugat câte o boabă de orez sau de grâu. Pentru însămânţare, adăugaţi în aceste recipiente o cantitate mică de apă din acvariu. Lăsaţi vasele, acoperite cu un tampon de vată, la temperatura camerei. La puţin timp după aceea, amestecul se limpezește, iar după cel mult două săptămâni infuzoarele încep să se înmulţească și le puteţi distribui. Există și anumite specii de parameci pe care le puteţi crește în apă, hrănindu-le cu picături de lapte.

O soluţie mai puţin complicată este să cultivaţi infuzoarele direct în acvariu, astfe încât vor fi permanent la dispoziţia alevinilor. Totuși, nu veţi avea sorţi de izbândă decât dacă vă luaţi toate măsurile de precauţie. O cultură de microorganisme le poate dăuna peștilor, dacă zooplanctonul se multiplică haotic și consumă prea mult oxigen. Ca să ţineţi totul sub control, lăsaţi boabele de orez să germineze într-un suport ce va pluti în acvariu.

P: www.zoomania.ro magazin online pentru iubitorii de animale. La noi gasesti cusca porcusor de guineeahrana iepuri dar si hranitori si adapatori pentru pasari.

Plantele de tipul Ceratopteris sau Riccia pot servi și ele drept suport pentru infuzoare, cu condiţia să nu înlăturaţi frunzele intrate în descompunere. Acest procedeu vă va permite să cultivaţi infuzoare din genuri diferite: Paramecium, Colpidium, Stentor, Stylonychia, Coleps, Spirostomum, Arcella, Diffl ugia sau Actinosphaerium.

Cultura în apă sărată
Chiar dacă trăiesc în apă sărată, multe animale sunt o hrană excelentă pentru peștii de apă dulce. Tulpinile sunt disponibile sub formă de ouă (ciste), larve sau adulţi. În comerţ veţi găsi, de asemenea, și incubatoare pentru ciste, în special pentru cele de Artemia salinas, un mic crustaceu de 10-15 mm.

Totuși fabricarea unuia este destul de ușoară. Vă puteţi folosi de o sticlă pe care o veţi așeza cu gâtul în jos. Tăiaţi baza sticlei, pentru a o putea umple cu apă de mare cu o concentraţie de aproximativ 1,018 (30 g de sare la un litru de apă). Acoperiţi gâtul sticlei cu un dop de silicon pe care îl veţi găuri, pentru a permite pătrunderea unui mic furtun, cuplat la un robinet.

Larvele de artemia (nauplii) vor ecloza la 24, cel mult 48 de ore, și vor continua să se dezvolte în următoarele 3 sau 4 zile. Cel mai bine este să le recoltaţi în ziua următoare celei în care au eclozat. Micii vivipari vor primi nauplii încă de la naștere, iar oviparii, imediat ce au atins stadiul de înot liber. Artemia este o hrană ideală pentru peștii de talie mică și pentru alevini. Ca să nu vă lipsească niciodată nauplii, încercaţi să ţineţi în paralel două culturi de artemia, cu un decalaj de două zile.

Pentru hrana peștilor mai mari, este bine să creșteţi adulţi de artemia. Tot ce trebuie să faceţi este să așezaţi câteva tulpini în apă de mare (sau cu o compoziţie asemănătoare), la o temperatură de 24-28°C. Aveţi nevoie de un acvariu de câteva zeci de litri, căptușit cu un strat de nisip de corali ce va servi drept suport pentru bacterii. De asemenea, nu trebuie să lipsească un fi ltru de aer, care va asigura oxigenarea. Vasul trebuie să beneficieze de lumină 12 ore pe zi, dar evitaţi soarele prea puternic.

Hrăniţi animalele, alternativ, cu drojdie de bere îndoită cu apă și cu praf de spirulină. Adoptaţi această metodă de cultivare în cazul în care doriţi să obţineţi Artemia sau Brachionus plicatilis, un rotifer. Însă, înainte de a le distribui alevinilor prada, spălaţi-o bine cu apă curată; artemia face faţă cu bine schimbării de presiune osmotică, chiar și pentru câteva ore.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești cea mai buna hrana pentru caini, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0