Primele zile de viață ale câinelui tău

În general, în momentul în care noul tău cățeluș își face apariția în viața ta, vârsta sa este cuprinsă între 8 și 12 săptămâni. Dar oare ce s-a întâmplat în primele lui săptămâni de viață? Ce evenimente i-au marcat existența înainte ca tu să-l cunoști?

Nașterea și prima săptămână de viață

La naștere puiul nu vede, nu aude și nu are miros. Foarte sensibil la temperatură, acesta trebuie să se încolăcească în jurul mamei pentru a primi căldură. El doarme întotdeauna între alăptări, somnul reprezentând mai bine de 90% din activitatea sa.

Continuarea și sfârșitul primei luni

Mersul câinelui începe să se dezvolte și tot acum ochii și urechile devin funcționale. Membrele posterioare încep și ele să funcționeze și tot acum, cu ajutorul lor puiul se poate așeza. Spre sfârșitul primei luni de viață, cățelușul începe să exploreze mediul înconjurător, se joacă cu frații și surorile sale și începe să latre.

A doua lună de viață

Creierul cățelului ajunge la maturitate la aproximativ 6 săptămâni și, din acest moment, somnul nu mai reprezintă mai mult de jumătate din viața sa. În această perioadă câinele va trebui înțărcat treptat. Tot acum cățelul descoperă toate aspectele socializării, în primă fază fiind atras de absolut tot ce îl interesează, apoi se va speria de aproape orice.

Rolul mamei

În contact cu mama sa cățelușul găsește căldura și hrana fără de care el nu poate nici supraviețui, dar nici crește. Cu mama, puiul are pentru prima dată contact tactil și sub supravegherea ei socializarea cu frații și surorile sale are loc fără probleme.

Cum să-ți pregătești mai bine casa

Pentru a-ți primi cât mai bine câinele, este evident că va trebui să-i pregătești un loc confortabil  și, de asemenea, departe de orice pericol.
Pregătește un „colț” cu un coș, pătură, bol alimentar și jucării, într-un loc în care cățelușul s-ar simți în siguranță, ușor de curățat și ferit de curenții de aer.
Când lipsești de acasă, permite-i cățelului accesul la un spațiu liber care nu presupune un potențial pericol. Mai bine un spațiu mic și sigur, decât unul mare și plin de riscuri!

0