Protejează-l de “Dirofilaria immitis”! (I)

Ce este Dirofilarioza?
Aceasta este o boală parazitară care se manifestă la nivel cardio-pulmonar (partea dreaptă a cordului, artera pulmonară şi vena cavă posterioară). Boala este foarte răspândită în ţările cu climat cald, iar mai nou a apărut şi în Europa, în ţările mediteraneene. În România a apărut cu frecvenţă mai mare doar de 2-3 ani.

Ea este produsă de Dirofilaria immitis care are ca şi gazdă definitivă câinele, iar ca şi gazde intermediare (cele care pot transmite boala) ţânţarii din diferite genuri. În timpul hrănirii (atunci când înţeapă pielea animalului) ţânţarii preiau, odată cu sângele, şi larvele de Dirofilaria aflate în circulaţia periferică a animalelor infestate. Ciclul biologic al dirofilariilor se desfăşoară în continuare în tubul digestiv al ţânţarilor, larvele trecând prin patru stadii successive, după care devin infestante.

Odată cu înțepătura ţânţarului pentru a se hrăni, larvele infestante ajung în organismul câinelui, de la locul de înţepare trecând în vasele limfatice şi apoi prin sistemul venos ajung în cordul drept, unde devin adulţi. Perioada care se scurge de la inocularea larvelor la transformarea lor în adulţi şi stabilirea în sistemul cardio-vascular durează aproximativ 6-7 luni.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești  hrană pentru cai dar și hranitor porcihranitoare pasari curte sau adapatori vaci.

În cordul drept, adulţii se împerechează rezultând microfilariile, elemente care ajung în circulaţia periferică, de unde sunt preluate mai departe de ţânţari, în modul descris anterior.

S-a demonstrat că există o concentraţie mai mare de microfilarii în circulaţia periferică între orele 18-22 decât în restul zilei, de aceea recoltarea de sânge pentru examenul parazitologic ce stabileşte diagnosticul de certitudine se va face între aceste ore.

Cum se manifestă?
Există două forme de manifestare a dirofilariozei, cu sau fără semne clinice. În primul caz, animalele parazitate fie nu prezintă nici un semn clinic, fie prezintă semne clinice necaracteristice bolii.

În cazul dirofilariozei cu manifestări clinice, gravitatea semnelor clinice depinde de vehimea bolii. Într-o primă fază, animalele nu prezintă febră, dar au în regiunea sternului zone înroşite şi noduli cutanaţi mici şi duri. Aceşti noduli se pot găsi şi pe cap, gât, urechi.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti, pe langa hrana caini super premium, cea mai larga varietate de mancare uscata pisiciincalzitor apa acvariu și pompa recirculare acvariu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0