Protejează-l de “Dirofilaria immitis”! (II)

Al doilea stadiu de boală evoluează cu lipsa poftei de mâncare, abatere, plăgi pe cap, edeme ale membrelor, otite, cheratite, tuse.
În faza finală de boală, după câteva luni, apar şi tulburările cardiace, respiraţie greoaie, slăbire exagerată, sincopă, animalul oboseşte la cele mai mici eforturi, congestie pulmonară.

Aceste fenomene cardio-vasculare sunt cauzate de inflamaţia cordului drept (produsă de viermi), ajungându-se până la hipertrofia părţii drepte a cordului, decompensare cardiacă, edeme şi ascită (acumulare de lichid în abdomen).

Cum este diagnosticată boala?
Diagnosticul se stabileşte foarte greu, întrucât boala poate fi confundată cu demodecia, râia sau eczemele. Diagnosticul cert se pune prin examinarea microscopică directă a unui frotiu de sânge recoltat între orele 18-22, unde se observă prezenţa larvelor (microfilariilor) vii.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Totuşi, acest examen parazitologic se poate completa cu efectuarea de radiografii toracice (la care se pot observa unele modificări ale cordului şi pulmonilor), examen biochimic sangvin pentru aprecierea stării generale a animalului.

Pronosticul este întotdeauna rezervat, gravitatea bolii sau agresivitatea tratamentului punând viaţa animalului în pericol. La această afecţiune sunt predispuse exemplarele care petrec mult timp în aer liber sau în zonele unde evoluează boala. Tratamentul dirofilariozei este complex, periculos pentru animal şi greu de procurat deocamdată pentru România.

Cum prevenim dirofilarioza?
Prevenirea bolii se face prin deparazitarea externă periodică (lunară) a animalelor, folosind produse special concepute în acest scop şi care se găsesc în mod curent în cabinetele sau în farmaciile veterinare.

Cazuri de dirofilarioză umană sunt foarte rare, literatura de specialitate amintind de circa 100 de cazuri în întreaga lume, majoritatea semnalându-se în zona mediteraneeană. Omul este doar o gazdă accidentală.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești, pe lângă hrană pentru câini, cea mai larga varietate de acvarii miciechipamente acvarii și plante pentru acvariu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0