Să facem cunoștință cu ciclidele vesele!

Genul Hemichromis regrupează un anumit număr de specii africane a căror repartiție geografică foarte vastă înglobează cvasitotalitatea continentului negru. Sunt repartizate în două grupuri: marile specii prădătoare pe de o parte și hemichromis roșii sau „ciclidele vesele” pe de altă parte.
Din specia hemichromis roșii fac parte: H. cerasogaster, H. cristatus, H. guttatus, H. letoruneauxi, H. paynei, H. stellifer etc.

Cei mai comuni

Peștii pe care-i numim H. lifalili au corpul roșu carmin cu o multitudine de puncte albastre pe flancuri și înotătoare. Comerțul acvarist oferă frecvent pești care nu au decât un raport îndepărtat cu veritabilul H. lifalili care ar fi destul de puțin cunoscut în acest hobby. Hemichromiștii roșii  au o vastă repartiție geografică în Africa de Vest și Centrală, mergând până în Egipt și Sudan.

În acvariu

Hemichromișii roșii nu sunt greu de menținut în acvariu. Singura problemă este că pot fi teritoriali și virulenți în timpul reproducerii. Dacă se aclimatizează bine la toate tipurile de apă, este preferabil să le oferim  o apă destul de dulce (TH 10˚f și pH foarte ușor acid).
Decorarea acvariului  este primordial pentru bunăstarea peștilor: plante, rădăcini și roci plate, acestea servindu-le de suport pentru depunerea icrelor. Lumina trebuie să fie potrivită, întrucât această specie nu iubește un iluminat violent.
Poți ține în acvariu împreună acești pești următoarele specii: Alestide (Characiforme africane precum Phenacogrammus interruptus), somni (Synodontis spp.) sau alte ciclide (Tilapias de talie moderată, Chromidotilapia spp., Steatocranus spp. etc.).
Hrana nu va fi o problemă: fulgi, granule, hrană vie sau congelată, va fi acceptată cu bucurie.

Specii prolifice

Acești pești depun pe substrat descoperit. În general, pe o piatră plată sau o rădăcină aleasă ca loc de depunere a icrelor. Ouăle sunt depuse aici  în bobițe de câte 20. Odată terminată depunerea icrelor, putem constata că suprafața este acoperită de câteva sute de ouă minuscule. După două-trei zile de supraveghere atentă din partea ambilor părinți, larvele eclozează. Apoi, câteva zile mai târziu, puii încep să înoate, formând un nor dens atent supravegheat de adulți. Sunt plimbați în acvariu în căutarea hranei.
Nauplii de Artemia și pudrele fine trebuie să fie distribuite în abundență astfel încât să asigure o creștere suficientă. Într-un acvariu care oferă suficiente ascunzători și puține specii prădătoare, tinerii pot să supraviețuiască perfect și să crească într-un acvariu comun. Totuși, trebuie să știm că peștii rezultați din crescătoriile din comerț sunt destul de puțin căutați de acvariștii amatori și este inutil să realizăm o crescătorie intensivă care să producă un mare număr de tineri de care să nu ne mai putem debarasa ulterior.
Ciclidele din marile fluvii africane, adesea abandonate de ciclidofili, par la ora actuală că încep să iasă din umbră; Hemichromis spp. roșii, pot, prin culorile lor strălucitoare, să rivalizeze cu numeroase specii lacustre și reprezintă un vârf de lance în viitorul nu foarte îndepărtat.

0