Sa vorbim pe limba lorCand trebuie sa comunicam cu alte specii, nivelul de relationare capata alte dimesiuni pentru ca nu exista un limbaj comun care sa constituie puntea de legatura intre noi si caini.

Totusi, chiar daca pare greu limbajul canin poate fi invatat si interpretat in favoarea amandurora.

Cainele ne poate transmite starile lui nu doar prin latrat, ci si prin alte sunete cu semnificatie(scancet, fornait, suspin, gemat).

De asemenea, tonalitatea, frecventa si intensitatea latratului pot exprima diverse mesaje pe care numai un stapan atent le poate interpreta.

Cainele ne poate transmite un mesaj prin intraga sa atitudine, prin pozitia corpului, a cozii, a capului, chiar si prin privire. Este evident ca un caine care se lasa pe labele din fata si care da din coada cu frenezie doreste sa ne invite la joaca.

Opusul acestei stari de exaltare il reprezinta posibilitatea unui atac: cainele are labele usor flexate, urechile lasate inapoi, capul retras intre umeri, ochii semi-inchisi, pielea usor incretita pe frunte. In acest caz, cel mai bine este sa te retragi din fata cainelui. In momentul in care cainele scanceste se agita, fie inseamna ca doreste sa mearga afara pentru necesitatile fiziologice, fie ca este bolnav si il doare ceva. Dar daca este vorba de o catelusa care are pui pe care-i alapteaza, probabil doreste sa ne atraga atentia asupra unei situatii inedite aparute in cuibul unde sunt catelusii.

Faimosul suras al cainilor, specific Dalmatienilor, poate fi observat si la Collie si la cainii Dingo, si la metisi, reprezentand un comportament dobandit, manifestat cu precadere la o varsta inaintate. Acest suras consta in ridicarea buzei superioare si dezvelirea dintilor de sus, ceea ce creeaza un ranjet cel putin comic. Unii se pot speria, considerandu-l un ranjet amenintator, dar, venind la pachet si cu alte gesturi de obedienta si „pace”, se observa incadrarea lui in randul comportamentelor pasnice.

Zambetul este un indiciu de disponibilitate, prietenie si smerenie: cainele zambeste stapanului la intoarcerea acestuia acasa sau cand face vreo prostioara, scapand astfel de pedeapsa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0