Samoyed, prietenul zâmbăreţ

Samoyed-ul face parte din familia câinilor Spitz, care mai poartă si numele de „câini primitivi”. Arealul lui de origine este Siberia, strămoșii rasei fiind domesticiți cu mai bine de 3000 de ani în urmă și folosiți cu precădere la conducerea turmelor de animale, la tractarea săniilor și la vânătoare. Numele vine, așa cum se întâmplă și la rasa Malamut de Alaska, de la denumirea unui trib siberian, Samoyede, ai cărui membrii i-au folosit intens la activitățile specifice.

I se mai spune şi „zâmbăreţul “ deoarece pare un câine foarte vesel mereu, această senzaţie este  provocată de terminatia buzelor care-l face sa para ca zâmbeaste tot timpul.

 În anul 1923 rasa a fost recunoscută de English Kennel Club sub denumirea actuală, iar în anul 1947 de către prestigioasa asociație American Kennel Club (AKC). În Rusia, numele preferat pentru această rasă a rămas, chiar și în prezent, Bjelkier.

În prezent…

Sunt câini inteligenţi, sociabili, plini de inițiativă, cu o atitudine pozitivă și vigilentă. Au un caracter dominant și pot fi observate accese de încăpățânare.  Sigur ai remarcat că se poartă blând cu copiii, dar are nevoie de socializare precoce și de o educație fermă, pentru a se supune necondiționat stăpânilor.  Nu este recomandat în rol de câine de pază, pentru că acceptă destul de ușor prezența străinilor şi, în loc să-i latre, dă din coadă.

Acordă-i atenţie

Un Samoyed nu trebuie uitat în curte. Fără compania stăpânului se va simţi singur şi va dezvolta depresie sau caracter distructiv. De asemenea, un astfel de câine are nevoie mereu de stimulare mentală. Joacă-te cu el! Plictiseala îl împinge la săpat, ros sau urlat. Samoyedul nu este un câine pentru oricine. Stăpânul ideal trebuie să fie înţelegător şi răbdător. Dacă îndeplineşti cele două condiţii minine pentru a creşte această rasă, atunci consideră-te norocos, pentru că la plimbare s-ar putea să nu ai    nevoie de lesă.

E câinele perfect pentru familie

 Vrei un câine de familie ? Samoyed-ul este alegerea ideală. Are o inima blândă şi este rabdator. Agresivitatea nu-l caracterizează deloc. Intotdeauna simte nevoia sa protejeze copiii. Ai acasă alţi câini şi alte pisici? Nu-ţi face griji pentru că se împacă foarte bine ei .

SFAT : socializarea timpurie este definitorie pentru un caracter bun.

Fă-ţi timp pentru dresaj

Cu o minte foarte ascuţită, Samoyed-ul nu este uşor de dresat. Se plictiseşte repede, de aceea, un dresaj bazat pe repetiţii nu va da roade la el. Acest câine adoră provocările şi îi place să fie surprins cu noi  activităţi. Ca stăpân trebuie să te identifici cu şeful haitei pentru a-l putea disciplina. Supus, Samoyedul este un câine de lucru sârguincios şi nu te va dezamagi. Se descurcă foarte bine şi la munca în echipă.

SFAT : bazeaza-ti metodete de dresaj pe motivaţie, nu pe corecţie.

Alb imaculat fără multe bătăi de cap

Toaletarea ridică probleme ceva mai mari la acest câine. Năpârleşte abundent în sezonul cald. Nu te speria! Periatul zilnic este tot ce trebuie sa faci. Transforma aceasta actiune in momentul vostru de tandrete si povara zilnica va deveni, pentru amandoi, un moment mult asteptat..  În afara sezonului de năpârliri, un periat de 3 ori pe săptămână este suficient. Blana reuşeşte să se menţină albă fără îmbaiere frecventă, astfel, rareori devine imperativ necesara.

Sunt sensibili la …

Câinii Samoyed sunt predispuşi genetic la o afecţiune renală, denumită „glomerulopatie ereditară”. Alte boli specifice sunt displazia de şold, cataracta, glaucomul, diabetul. Apariţia acestor boli poate să fie prevenită cu ajutorul unei alimentaţii sănătoase şi cu multă mişcare în aer liber.

Displazia de şold este o malformaţie a articulaţiei coxofemurale ce are ca rezultat apariţia durerii, şchiopăturii şi artritei consecutive.

Cataracta determină o pierdere a transparenţei normale a cristalinului. Afecţiunea se poate produce la unul sau la ambii ochi şi poate conduce în timp la pierderea vederii.

Glaucomul este o afecţiune gravă şi dureroasă care determină creşterea presiunii intraoculare. Poate conduce la orbire dacă nu este tratat la timp.

Entropionul este o afecţiune  a pleoapelor ce implică răsucirea spre interior a marginii libere a acestora.

Diabetul este o afecţiune pancreatică asociată unei insuficienţe în producerea de insulina.

Samoyed-ul este, de asemenea, predispus artritelor, insuficienţei renale, afecţiunilor glandelor perianale, dwarfismului (acondroplazie – tulburare de dezvoltare a oaselor lungi) şi infecţiilor tractului urinar.

Iubeste-l! Informeaza-te constant si ingrijeste-l corespunzator, iar starea lui de sanatate la batranete iti va confirma eforturile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0