Scottish Fold, felina cu urechile pliate

În general, urechile îndoite dau pisicii un aer neliniștit, fiindcă amintesc mai degrabă de un animal speriat. La Scottish Fold, însă, caracterul pașnic și afectuos, rotunjimea plină de siguranță a corpului reduc din această primă impresie. De fapt, urechile pliate îi dau acestei pisici tot farmecul, reprezentând nota sa de originalitate. Rasa este originară din Scoția, iar în engleză „fold” se traduce prin „pliu”.

Istoricul rasei

Primul specimen cunoscut de pisici cu urechi îndoite este Susie, o pisică născută în anul 1961, în orășelul scoțian Coupar Angus, în regiunea Tayside. Doamna McCrae, stăpâna pisoilor, le povestește despre ciudatele urechi îndoite lui William și lui Mary Ross, catofili pasionați, care o cumpără pe Snooks, una dintre pisicuțele fătate de Susie. Soții Ross încep selecția împerechind-o pe Snooks cu un British Shorthair pentru a păstra o morfologie masivă și rotundă, astfel luând naștere rasa Scottish Fold.

Urechile

Gena responsabilă de urechile îndoite are o acțiune dominantă incompletă: cel puțin unul dintre părinți trebuie să posede această caracteristică pentru a da naștere unor pisoi cu urechile îndoite. Chiar dacă la ambii părinți există această genă, printre pui se vor găsi întotdeauna câțiva care să aibă urechile normale. La naștere pisoii au urechile îndoite spre înainte, la fel ca la puii tuturor pisicilor. Abia la două săptămâni, când la alte rase urechile se îndreaptă în sus, se vede îndoitura tipică rasei. Uneori, urechile încep să se îndoaie spre interior pentru ca, ulterior, să revină la normal.

Temperament

Scottish Fold sunt pisici blânde și foarte liniștite. Sunt foarte afectuoase, se atașează repede de oameni, fiind foarte inteligente și loiale. Deloc gălăgioasă, discretă chiar, este pisica ideală pentru o persoană singură.

Îngrijire

Scottish Fold este o pisică sănătoasă și robustă, rezistentă la boli și frig. Urechile sale îndoite trebuie controlate permanent pentru că în pliurile lor se pot aduna murdăria și paraziții. Aceste pisici trăiesc circa 15 ani, dacă sunt îngrijite corespunzător. Blănița lor este pufoasă, de lungime medie, însă trebuie periată din două în două zile.