Setterul Englez – abilitatea vânătorului britanic (I)

Setterul Englez ocupă locul întâi în rândul câinilor de aret britanici datorită folosirii lui pe toate terenurile și la orice fel de vânat dar pentru firea lui blândă și afectuasă a devenit și câine de companie.

Numele de Setter derivă din verbul englez “to set”, a cădea în aret, care a stabilit funcția sa: într-adevăr, înainte de a se imobilza în aret el se așează ori se culcă atingând solul. în 1576 doctorul Caius descrie în lucrarea sa, “Tratatul raselor canine”, un câine cu această însușire.

Pasionat de vânătoare, Setterul Englez, are o chetă amplă și naturală. Prin alura sa se diferențiază de celelalte varietăți de Setter. Galopul său este razant și suplu. În timpul vânătorii, capul este purtat în prelungirea liniei spatelui. Când simte vânatul, tot corpul se așază foarte aproape de sol. Numai capul rămâne sus, deasupra vegetației.

Tensiunea corpului este extremă, ca la o felină. Inteligent și sensibil poate fi ușor de dresat, dar rămâne un vânător sportiv și prietenul tuturor din casă. Extrem de polivalent, Setterul Englez știe să-și adapteze cheta la terenul care i se oferă și la dificultățile pe care le întâlnește.

De pildă, are rezultate bune atât la șes cu ocazia concursurilor de muncă (Field Trial de Printemps), cât și la cheta de vânătoare ori la marea chetă, concursuri de toamnă la vânatul împușcat.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti, pe langa hrana caini super premium, cea mai larga varietate de mancare uscata pisiciincalzitor apa acvariu și pompa recirculare acvariu.

Excelentele aptitudini în vânătoare practică fac din el câinele preferat al specialiștilor, în căutarea potârnichilor ori a cocoșilor de munte, a gâștelor din mlaștină, ori a becațelor din pădure.

Față de verii săi, Irlandezul și Gordonul, culoarea robei sale, suficient de luminoasă, îi permit de a fi preferat de vânători pentru vizibilitate, iar față de Pointer, suportă mai bine frigul și umiditatea.

Istoricul rasei
Setterul Englez este o rasă foarte veche şi nu există date precise asupra originii. Este cea mai răspândită dintre cele patru varietăţi de Setter (Englez, Gordon, Irlandez Roşu, Irlandez Roşu cu Alb). Se presupune totuşi că descinde din vechii câini de vânătoare cu păr lung şi că marele Epagneul Continental, rasă dispărută astăzi a fost principalul său strămoş, deşi au fost emise şi alte ipoteze de chinologi autorizaţi.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești  hrană pentru cai dar și hranitor porcihranitoare pasari curte sau adapatori vaci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0