Talismanul acvariilor de recif – Zanclus cornutus

Este o specie cu un aspect original grație gurii proeminente și prelungirii înotătoarei dorsale. Zanclus cornutus este singurul și unicul membru al familiei Zanclidelor.

Un pește venerat

Acest pește magnific al recifelor coraliere este cunoscut sub două denumiri: pește port-drapel și idolul maurilor.
În Polinezia, Zanclus cornutus este denumit „paraha tore” ceea ce înseamnă că este un pește venerat. De altfel, se consideră că această specie  este aducătoare de fericire și impune  un imens respect. Dacă se întâmplă să fie pescuit din întâmplare, este imediat eliberat.
Puțin sociabil, trăiește în grupuri mici, dar cel mai adesea de unul singur și manifestă o oarecare agresivitate față de congenerii săi.

Zanclus cornutus se întâlnește în toată regiunea Indo-Pacificului, dar este absent în Marea Roșie. Trăiește  în adâncimi destul de mari, până la 180 de metri, cel mai frecvent în cuplu. Specia se aseamănă cu Acanthuridele (peștele chirurg), dar nu au acel scalpel caracteristic acestora din urmă.

Sensibil și pretențios

Un lucru este clar: idolul maurilor este un pește fragil. Aclimatizarea sa este dificilă fiindcă refuză de multe ori hrana. Chiar dacă vă dați în vânt după farmecul său, amintiți-vă că nu îl puteți menține așa de ușor, astfel că este mai bine să vă gândiți de două ori înainte  să-l achiziționați.
Așadar, Zanclus cornutus are nevoie de un acvariu mare al cărui decor să fie compus  din roci vii pe care să-și găsească o parte din hrana sa naturală. Cu aceste roci, trebuie să creezi ascunzători  penru a-i asigura o zonă de refugiu și liniște.
Se simte mult mai în siguranță în compania congenerilor săi. Un grup de 5-6 indivizi populează, de regulă, un bazin de 1000 de litri. Prezența algelor în acvariu îi ușurează în egală măsură aclimatizarea. Calitatea apei trebuie să fie absolut ireproșabilă, fiindcă Zanclus cornutus este sensibil la prezența compușilor de azot.

Peștii port drapel nu trăiesc mult în captivitate, și de regulă nu mai mult de câțiva ani, dar frumusețea și grația lor îi face să fie foarte doriți de deținătorii de acvarii de recif sau de acvarii marine tropicale. Pot crește până la 25 cm în natură, dar de obicei nu ating această mărime în acvariu.