Tu și câinele tău

Ghid practic pentru o relație mai bună

„Câinele este cel mai bun prieten al omului”, dar oare reciproca este valabilă?
Oamenii care își împart viața cu un câine o fac din mai multe motive: dorința de a avea pe cineva aproape, de a avea o companie, dorința de protecție, de a se simți în siguranță, sau, pur și simplu, nevoia de a se distra.

Stephen G. King, specialist în comportamentul animalelor, spune că pentru a îmbunătăți și dezvolta relația cu animalul nostru trebuie să privim și din punctul lui de vedere. Nu este suficient să-i asigurăm câinelui doar un adăpost și hrană, ci trebuie să-i oferim și atenție. Să „îmbogățim” relația cu el prin aducerea unor elemente și activități noi care să-l stimuleze.

Câinii petrec o mare parte din timp fiind inactivi, însă reușesc de fiecare dată să găsească activități de interes în cele mai imprevizibile locuri.
Este important să-i oferim câinelui un loc al său pentru ca el să aleagă când vrea să interacționeze sau nu cu oamenii, când vrea să se joace și când să se odihnească.

Un câine este cu atât mai interesat și entuziasmat de relația cu stăpânul său cu cât mediul în care trăiește îi stârnește atenția și îi inspiră încredere. Iar dacă îl recompensăm și cu atenție nu numai cu hrană, atunci el devine cel mai fericit animal.

Pune-i la dispoziție jucării, dar nu-l lăsa singur! Joacă-te cu el! Astfel, îl încurajezi să facă mișcare, să ardă calorii într-un mod distractiv, construind o relație mai solidă.
De asemenea, obișnuiește-l cu medii diverse și oameni în jurul lui.

Așadar, atenția și afecțiunea sunt cheia. Oferă-i aceste lucruri și va fi un animal fericit.

Fii și tu cel mai bun prieten al lui!

0