Un sport de… miliarde! – Vânătoarea de trufe

În urmă cu vreo trei ani, am auzit pentru prima oară vorbindu-se de „vânătoarea” de trufe. „Cum o mai fi şi asta? Că doar, din cunoştinţele mele, trufele sunt nişte ciuperci – scumpe, rare şi, mai ales, foarte gustoase. Oare cum pot fi …vânate?” m-am întrebat în sinea mea, uimită de aceast nou „sport” de care habar nu avusesem până atunci.

Mai târziu, am avut plăcerea de a viziona pe un binecunoscut canal TV, un reportaj filmat în Franţa despre câinii folosiţi la căutarea trufelor. Am descoperit că există şi competiţii foarte bine organizate care au ca subiect „vânarea” acestor „diamante negre” (cum mai sunt denumite trufele).

Din cauza distribuirii geografice a trufelor, aceste competiţii canine se desfăşoară cu precădere în Franţa. În alte ţări, raritatea trufelor nu permite pasionaţilor acestui sport să desfăşoare concursuri ei mulţumindu-se cu căutarea trufelor doar de distracţie, ca hobby.

Prima vânătoare canină de trufe a avut loc în Dordogne, în 1970 reunind iubitori de trufe, cultivatori de trufe şi handleri. Regiunile învecinate le-au urmat exemplul, organizând şi ele competiţii cărora le-au stabilit şi reguli precise. Dar, de abia pe 29 septembrie 1982, aceste reguli au fost standardizate şi acceptate de Societatea Canină Centrală. La început, 99 % dintre câinii participanţi nu erau înregistraţi. Acum, acest lucru s-a schimbat, în competiţiile de astăzi procentul câinilor neînregistraţi situându-se între 25 şi 30 %.

„Vânătoarea” de trufe se desfăşoară pe două categorii:

  1. Clasa A – pentru începători – aceasta nu acordă Certificat de Aptitudini pentru Campionatul de Muncă. În această categorie se înscriu câinii tineri (10 luni), care nu au prea multă experienţă. Un câine care va obţine două calificative de „Excelent” nu va mai concura la această categorie, trecând la următoarea.
  2. Clasa B – Clasa deschisă – este accesibilă tuturor câinilor care fac dovada participării în Clasa A şi care au obţinut cel puţin un calificativ „Excelent”.

Calificativele sunt acordate astfel:
-„Excelent” – pentru câinii care au obţinut cel puţin 70 % din punctaj;
-”Foarte Bine” – pentru câinii care au obţinut cel puţin 60 % din punctaj;
-”Bine” – pentru câinii care au obţinut cel puţin 50 % din punctaj;
-”Insuficient” – pentru câinii care au obţinut un punctaj mai mic de 50 %.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești, pe lângă hrană pentru câini, cea mai larga varietate de acvarii miciechipamente acvarii și plante pentru acvariu.

Certificatul de Aptitudini pentru Campionatul de Muncă este acordat în Clasa deschisă câinelui care obţine „Excelent” şi mai mult de 80 % din punctaj. Într-o competiţie Certificatul de Aptitudini se acordă o singură dată, pentru un singur câine. În cazul în care doi câini au acelaşi număr de puncte, Certificatul se va acorda câinelui care a găsit cele mai multe trufe în cel mai scurt timp. Titlul de „Campion” poate fi acordat unui câine care a primit trei Certificate deAptitudini de la cel puţin doi arbitrii diferiţi.

Cum sunt organizate „vânătorile” de trufe?
Fiecare organizator va lua câte 6 trufe (nu contează în ce ordine), care, ulterior, vor fi îngropate în pământ, la o distanţă una faţă de cealaltă de cel puţin 30 de cm şi la o adâncime care poate varia între 3 şi 10 cm. Trufele trebuie să aibă în diametru între 2 şi 4 cm şi trebuie acoperite cu pământ în aşa fel încât handlerii să nu-şi dea seama unde sunt. O schemă exactă care va indica locul de îngropare a trufelor, va fi realizată de către membrii juriului.

Oganizatorii trebuie să se ocupe temeinic de buna desfăşurare a competiţiei, astfel încât câinii să se poată concentra şi lucra în linişte. Câinii bolnavi şi cei agresivi vor fi excluşi din competiţie.
Spre deosebire de alte concursuri, în cazul de faţă, masculii sunt evaluaţi în aceeasi categorie cu femelele. Punctajul maxim alocat unei competiţii porneşte de la 200 de puncte:
● durata căutării: 72 de puncte;
● numărul de trufe găsite: 123 de puncte;
● impresia generală: 5 puncte.

Cum ne dăm seama că patrupedul a găsit trufa?
Câinele va trebui să indice cu lăbuţa, zgâriind pământul, locaţia exactă unde a fost îngropată trufa. Handlerul o va lua fără să sape după ea pe o suprafaţă mai mare de 20 de cm. Dacă handlerul nu va prezenta trufele la timp în faţa juriului va fi descalificat. Dacă patrupedul indică o locaţie greşită, va fi depunctat cu 10 puncte iar dacă indică un loc de unde trufa a fost deja luată va fi depunctat cu 5 puncte.

Orice comandă, semnal, gest, smucirea lesă de către handler care pot să împiedice găsirea unei trufe vor fi penalizate ca şi când animalul ar fi indicat locaţia dar fără trufă. Punctajul pentru impresia generală se bazează pe obedienţa câinelui, dorinţa cu care lucrează, bunul său comportament.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0