A VENIT IARNA! Pericole la tot pasul (I)

Acum, când iarna a sosit, cu ploi reci și apoi cu zăpadă din belșug, pisicuțele noastre trebuie ferite de problemele care pot apărea în această minunată perioadă din an. Temperaturile scăzute, umezeala și produsele folosite pentru dezgheț pot pune mari probleme sănătății pisicilor, care vor necesita o îngrijire specială pe toată perioada iernii. Pentru pisicile care au acces și afară trebuie luate măsuri de siguranță, pentru a evita îmbolnăvirea sau diferitele probleme cauzate de frig și de umezeală.

Întreținerea zilnică nu trebuie neglijată, perierea blănii trebuie făcută foarte bine, chiar și la pisicile cu păr scurt, pentru că o blană îngrijită va izola corpul și va oferi o protecție foarte bună împotriva frigului. Hrana va fi de bună calitate și în cantitate mai mare, o dietă echilibrată asigurând caloriile în plus pentru menținerea căldurii corporale. Aceasta nu înseamnă că pisica va fi hrănită cu bunătățile de la masa de Crăciun, carnea de porc, de curcan, peștele, dulciurile, sosurile putând cauza probleme gastrointestinale destul de grave.

P: Pentru cele mai performante accesorii de muls și procesare a laptelui  accesați www.proferma.ro La noi gasiti hranitori si adapatori pentru pasarihrana pentru cai sau adapatori vaci.

Multă lume nu realizează că ciocolata poate fi otrăvitoare pentru pisici. Semnele clinice ale otrăvirii cu ciocolată includ nervozitate, hiperexcitabilitate, vomă și diaree, putând duce la moartea pisicii. Cele mai periculoase sunt ciocolata neagră și cea de casă. Nici apa nu trebuie să lipsească în această perioadă, pericolul de deshidratare fiind același ca în perioadele foarte calde ale anului.

Pisicile care au acces afară vor fi supravegheate și li se va reduce perioada de stat în aer liber. La intrarea în casă vor fi șterse cu un prosop sau uscate cu foenul în cazul în care blana este udă. Sarea folosită pentru topirea zăpezii este iritantă pentru lăbuțele si tractul gastrointestinal ale pisicii. Acordați atenție specială pernuțelor, curățându-le cu un prosop și cu apă călduță.

Unul dintre produsele foarte periculoase pentru pisici este antigelul, un produs pe bază de glicol, care are gust dulce, miros foarte plăcut și care este extrem de toxic, ingerarea acestuia putând fi fatală. Curățați orice scurgere de antigel de la mașină, iar dacă pisica a înghițit totuși antigel, contactați de urgență medicul veterinar, tratamentul trebuind început imediat, pentru reducerea afectării rinichilor acesteia.

În perioadele foarte reci ale iernii poate apărea hipotermia, atunci când pisica nu își poate menține temperatura corpului la valori normale. În cazuri medii, pisica începe să tremure și va intra într-o stare de letargie, iar pe măsură ce hipotermia avansează, mușchii înțepenesc, ritmul inimii și cel respirator încetinesc, iar pisica nu mai reacționează. Pulsul va fi mai slab, pupilele dilatate, culoarea mucoaselor va fi palidă sau albăstruie, iar temperatura corpului va fi mult sub cea normală.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti, pe langa mancare hipoalergenica pisici, o gama larga de mancare rozatoarecusca porcusor de guineea sau filtre externe acvariu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0