Micuţul Killi din insulele Seychelle (II)

Text: Olivier Buisson / Foto: Marie-Paule & Christian Piednoir

Playfairii, un peşte nu prea prietenos?
În literatura de specialitate, Pachypanchax Playfairii este descris ca fiind un peşte ostil, el se adaptează foarte bine într-un cvariu comunitar, în compania altor peşti de o talie cel puţin egală cu a sa. Evitaţi compania peştilor timizi sau nu foarte mobili. Guppy selecţionaţi, precum şi alţi peşti cu înotătoare vălurite riscă destul de mult dacă se află în acelaşi acvariu cu Pachypanchax Playfairii.

Cei care îşi doresc un acvariu “regional” vor fi frustraţi, deoarece în biotopurile din Seychelle nu trăieşte nici un alt peşte strict de apă dulce. Aşadar, trebuie căutate specii cu cerinţe asemănătoare, dar care provin din alte părţi ale globului. Playfairii poate să împartă acvariul foarte bine cu un grup de Aplocheilus lineatus, killi de origine asiatică ce ocupă straturile superioare ale acvariului, cu un cuplu de Pelvicachromis pulcher, o ciclidă africană ce preferă să trăiască aproape de sol, şi cu peştii Ancistrus sud-americani.

În interiorul unui grup de Pachypanchax Playfairii, întotdeauna se va stabili o ierarhie, în vârful căreia se va afla un mascul dominant. Masculii dominaţi au dimensiuni mai mici şi culori mai şterse şi vor fi izgoniţi fără milă din preajma hranei. Dacă doriţi să ţineţi mai multe perechi în acelaşi acvariu, atunci acesta trebuie să fie suficient de încăpător. De exemplu, 2 sau chiar 3 perechi de Pachypanchax Playfairii pot ocupa un acvariu de 50 litri. Bineînţeles, dacă le puteţi oferi unul mai mare, acest lucru nu va fi decât benefic.

Este bine ca acvariul să fie bine plantat şi să aibă ascunzători, formate din pietre sau rădăcini, pentru ca femelele şi peştii dominaţi să îşi poată găsi refugiu. Ar fi de preferat ca acvariul să fie luminat cu tuburi fluorescente sau să asiguraţi o lumină apropiată de cea a zilei pentru a ajuta la creşterea plantelor.

Mediul vegetal
Într-un volum relativ mic (până la 120 litri), substratul poate fi format din puzzolană (rocă formată din sedimentarea cenuşii vulcanice, conţinând bioxid de siliciu) sfărâmată sau din nisip. În aceste condiţii, este imposibil să cultivaţi plante ce au nevoie să îşi înfigă rădăcinile în sol.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti hrana pentru pesti dar si sterilizator uv acvariuechipamente acvarii sau incalzitor apa acvariu

Vom apela, aşadar, la plantele plutitoare: Ceratopteris thalictroid, Riccia fluitans, Salvinia spp., sunt plante care “înoată” liber, la fel ca şi cele din speciile Ceratophyllum, Najas, Egeria densa, sau care pot fi fixate pe un suport (o bucată de lemn sau o piatră): Bolbitis heudelotii, Microsorum pteropus, Anubias barteri, muşchiul de Java.

Într-un acvariu mare, substratul va fi alcătuit din 2- 3 cm de sol nutritiv, adaptat la cultura plantelor acvatice, acoperit cu un strat de aproximativ 5 cm de nisip bine spălat în prealabil. Aşezaţi un grilaj de plastic cu orificii fine între sol şi nisip, pentru a evita ca cele 2 straturi să se întrepătrundă, permiţând, totuşi, trecerea rădăcinilor.

Plantele ocupă lateralele acvariului, partea din spate şi, de asemenea, puţin din suprafaţă. Sub această boltă de vegetaţie, coloritul peştelui pare mai frumos, iar reflexele de culoare sunt mai vii. Aveţi grijă să lăsaţi şi spaţiu liber în zona frontală a acvariului, pentru că Pachypanchax Playfairii sunt peşti activi, cărora le place să înoate.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti material filtrant acvariu dar si plante artificiale acvariupompa de acvariu sau filtre externe acvariu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0