Dotat cu un miros excelent, Goldenul nu se dădea bătut pânu nu găsea prada, ascunsă chiar şi în cel mai dosnic tufiş! Pe lângă vânătoare, o dată cu trecerea timpului, Goldenul a început să fie utilizat cu foarte mare succes şi în alte activităţi: căutare şi salvare (search&rescue), însoţitor al persoanelor cu handicap (locomotor, vizual, auditiv), depistarea stupefiantelor sau substanţelor explozive. Nici sporturile canine nu-i sunt străine acestei rase, competiţii precum Agility, Obedience sau Field Trial numărându-se printre preferatele sale.
Goldenul o rasă uşor de educat, care va învăţa cu plăcere şi dăruire aproape orice. Este companioul ideal al copiilor, pe care pur şi simplu îi adoră. Se acomodează bine oricărui stil deviaţă dar detestă să rămână prea mult timp singur, lipsit de prezenţa şi afecţiunea familiei. Este unul dintre cei mai blânzi, docili şi afectuoşi reprezentanţi ai raselor canine! Tocmai datorită acestui caracter “de aur” pe care îl posedă, Goldenul a devenit în ultimii ani unul dintre cei mai iubiţi câini de familie.
Cum îngrijim un Golden retriever?
Această rasă se adaptează atât la viaţa în mediu rural cât şi la cea în mediul urban, la casă sau la bloc. Goldenul preferă o viaţă activă, alertă. Fiind un retriever prin excelenţă, ca şi apropiatul său văr, Labradorul, Goldenul este un înotător excelent, această activitate fiind recomandată tuturor câinilor din această rasă, indiferent de vârstă.
P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii complete, plante pentru acvariu sau hrană pentru pești.
De asemenea, Goldenul este un vânător înăscut, iubind la nebunie să aporteze. Această rasă suporta foarte bine variaţiile de temperatură. Cu toate acestea, vara este bine să aibă un loc umbros şi răcăros unde să se adăpostească şi apă proaspătă la discreţie. Iarna adoră să se joace în zăpada, nefiind sensibil la frig.
Cât priveşte frumoasa robă a Goldenului, este suficient ca aceasta să fie periată o dată sau de două ori pe săptămâna, iar în perioada de năpârlire, zilnic, pentru a accelera căderea părului mort. Îmbăierea este recomandată o dată la două-trei luni
Cu ce probleme de sănătate se confruntă rasa Golden retriever?
Displazia de şold – este o boală care se transmite genetic şi se caracterizează prin malarticulaţia şoldului.
Boli oculare:
Atrofia progresivă a retinei – este o degenerare progresivă a retinei care poate duce la orbire.
Cataracta – este o boală cu transmitere genetică ce afectează polul anterior al globului ocular, determinând tulburări vizuale. Pentru a monitoriza transmiterea acestei afecţiuni se controlează câinii folosiţi la reproducţie până la vârsta de 8 ani. Nu toate formele de cataractă descalifică exemplarele afectate.
Stenoza aortică – este o boală ereditară care afectează cordul, având efecte grave asupra întregului organism. Datorită îngustării diametrului aortic, cordul va fi nevoit să pompeze cu forţă şi frecvenţă mai mare, iniţial apărând hipertrofia miocardului, apoi dilataţia muşchiului cardiac şi, consecutiv, insuficienţa cardiacă.
P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești, pe lângă hrană pentru câini, cea mai larga varietate de acvarii mici, echipamente acvarii și plante pentru acvariu.